Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πρακτικές συμβουλές προς "θεατές" περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Δράσε κατά του εκφοβισμού στο σχολείο

Αν στο σχολείο ή στην τάξη σου κάποιος συμμαθητής σου υφίσταται συχνά σπρωξιές, κοροϊδίες, επιθέσεις και απομονώνεται από την ομάδα, τότε είναι θύμα εκφοβισμού. Αν υφίσταται παρόμοιες καταστάσεις στο διαδίκτυο, τότε μιλάμε για διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες πάνω σε αυτόν που τον υφίσταται. Ο εκφοβισμός δεν είναι παιχνίδι: μην παραμένεις θεατής. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που τον ασκούν έχουν συχνά ανάγκη από κοινό για να αισθανθούν πως αποκτούν αξία. Μην αφήνεσαι να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους βία και ιδίως στο Διαδίκτυο! Δεν πρέπει να στέλνεις ή να προωθείς  μηνύματα, sms, e-mail ή φωτογραφίες που μπορεί να πληγώσουν. Φαντάσου πόσο μειωτικό είναι να βλέπεις φωτογραφίες ή μηνύματα που σε υποτιμούν σε κοινή θέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τί μπορείς να κάνεις;
Πρέπει να μιλήσεις για να βρεις τις λύσεις!!!
  • μίλησε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι (γονιό, δάσκαλο...). Μιλώ δεν σημαίνει "καρφώνω", αντιθέτως, σημαίνει υπερασπίζομαι κάποιον μαθητή θύμα βίας, βοηθώ κάποιον που πιθανόν να διατρέχει κίνδυνο, ώστε ο εκφοβισμός να πάψει και να μην ενταθεί. Οι ενήλικες μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις.
  • μίλησε σε κάποιο μέλος του μαθητικού συμβουλίου της τάξης σου, για να μιλήσει εκείνο σε κάποιον ενήλικα στο σχολείο
  • κυρίως, μην προσπαθήσεις να λύσεις μόνος σου το πρόβλημα χρησιμοποιώντας βία.
Γίνε όσο πιο ακριβής  γίνεται στην περιγραφή των περιστατικών που έπεσαν στην αντίληψή σου. Για παράδειγμα, αν δεις μηνύματα που πληγώνουν να απευθύνονται σε κάποιον, μην τα καταστρέψεις. Δείξε τα σε κάποιον ενήλικα.

 Σύμφωνα με τη Διεθνή σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού"Όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας".

Αν δεν αισθάνεσαι άνετα να μιλήσεις σε κάποιον ενήλικα του σχολείου ή της οικογένειάς σου μπορείς να τηλεφωνήσεις στη Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

800 11 800 15


Αν ο εκφοβισμός γίνεται στο Διαδίκτυο, μπορείς να τηλεφωνήσεις και στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

2811 391615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.